Karijoki vaakuna
Karijoki vaakuna
Etusivu Ajankohtaista Palaute Kartat Asiointi Yhteystiedot Karijoki-linkit
 

PROSIN TALO

Prosin talo on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Porstuahirressä on vuosiluku 1841. Talo on Suupohjan rannikkoalueelle tyypillinen parituparakennus ja se oli suvun hallussa neljän polven ajan. Vuonna 1870 Margareta Malakiantytär Brusi ja Josef Högblom ostivat 35/288 osan Brusin kantatilasta.

Talo oli aikoinaan niin sanottu mahtitalo ja myös muuten arvossaan. Siellä majoittui usein pappeja ja muita kirkonmiehiä. Prosin talon isäntäväki on vaikuttanut ainakin lautamiehinä, nimismiehinä, poliiseina, pankkielämän perustajina ja kunnan esimiehinä sekä seurakunnan päättäjinä. Talossa on kokoontunut paloapuyhdistys, maanviljelysyhdistys, Suojeluskunta, Nuorisoseura sekä monia muita. Prosin taloon on vedetty pitäjän ensimmäinen puhelinlinja.

Vuonna 1999 Karijoen kunta osti rakennuksen Prosin suvun perikunnalta. Asumiskieltoon talo oli määrätty 1980-luvulla. Ympäristökeskus määräsi rakennuksen purkukieltoon, jonka jälkeen kunta teki rakennukseen remontin. Karijoki-seura vuokrasi rakennuksen vuonna 2003 16 vuodeksi, jonka aikana seura piti Prosin talon eläväisenä. Prosin talon avajaiset olivat vuonna 2004. Karijoki-seura kunnosti ja ylläpiti rakennusta ja pihapiiriä kahdeksan eri hankkeen turvin. Ilman kökkäväkeä, eli karijokisia naisia ja miehiä, jotka vapaaehtoisesti osallistuivat kunnostustöihin, eivät hankkeet olisi onnistuneet. Perinnetiedon asiantuntijat ovat olleet kiitollisia siitä, että Prosin talossa on kunnostamisessa säilytetty perinnerakentamista, vaikka kaikki ei talossa olekaan niin kuin ennen. Pönttömuurit on säilytetty, mutta palomääräysten vuoksi niitä ei voi käyttää. Myös yläkertaan johtavat portaat ovat aidot mutta eivät johda mihinkään, niitä pitkin vintille ei pääse. Keittiö on tehty nykyaikaiseksi juhlien ja kokousten järjestämisen vuoksi. Prosin talon tekstiilit ovat pääosin karijokisten naisten tekemiä käsitöitä.

Prosin talon pihapiirissä olevan aitan yläkerrassa voi yöpyä. Eräs hääpari vietti aitan yläkerrassa hääyönsä.

Vuonna 2005 Prosin talo on palkittu Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistyksen rakennusperintökilpailussa.

 
 
Prosin talo
 
  Prosi_a Prosi_c  
       
  Prosi_d prosi_f  
       
  Prosi_g